Μαιευτική (κύηση χαμηλού και υψηλού κινδύνου)
Για τις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος της κύησης και της γέννας αποτελεί την πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα πρόκειται για μια φυσιολογική κύηση, όπου η γυναίκα με τις κατάλληλες οδηγίες/εξετάσεις και υπό την καθοδήγηση του ιατρού και της μαίας θα φέρει στον κόσμο ένα υγιές νεογνό.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα θα έρθει αντιμέτωπη με μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα, μια εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου όταν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μητέρα, το μωρό ή και τα δύο.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
- Ιατρικές καταστάσεις που προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης, όπως λ.χ. η ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κα.
- Οι ιατρικές καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην τελευταία ανήκουν η πολύδυμη κύηση, τα εμβρυϊκά προβλήματα και καταστάσεις που αφορούν τη μητέρα, όπως είναι η προεκλαμψία, η ανεπάρκεια τραχύλου, ο διαβήτης κύησης κ.α.
Οι κυήσεις υψηλού κινδύνου απαιτούν ειδική διαχείριση από έναν εξειδικευμένο ιατρό για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της καλύτερης έκβασης για τη μητέρα και το μωρό. Απαραίτητο στάδιο σε αυτό είναι οι τακτικοί έλεγχοι εξαρχής σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά ένα ενημερωτικό ραντεβού με τον γυναικολόγο σας πριν τη σύλληψη του νεογνού.
Τέλος, για την όσο το δυνατόν ομαλότερη διαχείριση του τοκετού, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου, κρίνεται απαραίτητος ο οργανωμένος χώρος του μαιευτηρίου που να διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας για τη μητέρα και το βρέφος.
Σε έναν τοκετό υψηλού κινδύνου, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γεννήσετε πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, να υποβληθείτε σε πρόκληση τοκετού ή ακόμη ο τοκετός να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή.
Τέλος, μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας τακτικά. Εάν η εγκυμοσύνη σας θεωρείται υψηλού κινδύνου, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε περιγενετιστή, ο οποίος στη συνέχεια θα συνεργαστεί με γυναικολόγο, τις μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για εσάς όσο και για το νεογνό σας.