Ενδοσκόπικη χειρουργική (λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση)

Τις τελευταίες δεκαετίες, η χειρουργική έχει σημειώσει αλματώδεις εξελίξεις ως προς την αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και οι ενδοσκοπικές τεχνικές.

Τι είναι όμως η ενδοσκόπηση και πως εφαρμόζεται στη γυναικολογία; Ως ενδοσκόπηση ορίζεται η χρήση οπτικών οργάνων – ενδοσκοπίων, με τη βοήθεια των οποίων επισκοπείται το εσωτερικό τμήμα του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιείται ως διαγνωστική και θεραπευτική – χειρουργική μέθοδος με την ελάχιστη μετεγχειρητική τομή, απώλεια αίματος και την απουσία πόνου από τον ασθενή.

Στην γενική κατηγορία των ενδοσκοπικών τεχνικών ανήκει η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκοπηση, οι οποίες προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και πολύ αξιόπιστη διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, εξωμήτριας κύησης, μητρορραγιών και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, η λαπαροσκόπηση γυναικολογικής φύσεως έχει διαγνωστικό και χειρουργικό χαρακτήρα. Μέσω της ενδοσκοπικής χειρουργικής διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται το αίτιο της υπογονιμότητας, η εξωμήτριος κύηση καθώς και η ενδομητρίωση. Παράλληλα, μέσω της λαπαροσκόπησης γίνεται η αφαίρεση καλοηθών κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, η υστερεκτομή και η θεραπεία πρόπτωσης της μήτρας, ή/και της ουροδόχου κύστης, ή/και του τελικού τμήματος του εντέρου,  καθώς και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων ογκολογικών προβλημάτων.

Άλλη μια τεχνική ενδοσκόπησης, η οποία έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι η υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση εξετάζει το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία και αποτελεί διαγνωστική αλλά και θεραπευτική μέθοδο.
Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία της αιμορραγίας της μήτρας ή της βαριάς έμμηνου ρύσεως. Ακόμη, άλλες καταστάσεις που μπορεί να διαγνωσθούν ή να θεραπευθούν με την υστεροσκόπηση είναι

  • Η υπογονιμότητα που προκαλείται από αποφράξεις ή συμφύσεις κοντά στα ανοίγματα των σαλπίγγων
  • Η μη φυσιολογικά επώδυνη έμμηνος ρύση
  • Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
  • Η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση
  • Ανωμαλίες της μήτρας.
  • Η αφαίρεση καλοηθών όγκων του ενδομητρίου, όπως είναι οι πολύποδες και τα ινομυώματα.

Τόσο η λαπαροσκόπηση όσο και η υστεροσκόπηση αποτελούν σημείο αιχμή στην εξέλιξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων στη Γυναικολογία, με σημαντικά οφέλη όπως η ταχεία νοσηλεία, το ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος και η άμεση επιστροφή του ασθενή στη καθημερινότητα.
Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Ο Dr Γεώργιος Ι. Φλώρος είναι διακεκριμένος διδάκτωρ της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου και εξειδικεύεται στην ενδοσκοπική χειρουργική. Απο το 2021 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως ιδιώτης ιατρός στη Θεσσαλονίκη και στα Γιαννιτσα.

info@atwa.gr